Τι είναι τα UCAS;

Πώς λειτουργεί η όλη διαδικασία;

Υπάρχουν πάνω από 100.000 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών διαθέσιμα σε 131 αναγνωρισμένα πανεπιστήμια στη Βρετανία. Η όλη διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί μέσω του Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) .Αφορά τους μαθητές που έχουν τελειώσει το Λύκειο ή όσους φοιτούν στην τελευταία τάξη του λυκείου.

Υπάρχουν διαφορετικά πτυχία διαθέσιμα να ακολουθήσεις.

 • Β.Α = πτυχίο στις Καλές Τέχνες (3 χρόνια)
 • Β.Sc = πτυχίο στις φυσικές επιστήμες (3 χρόνια)
 • B.Ed= σπουδές στα παιδαγωγικά (4 χρόνια)

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να εισαχθείς

Τα βρετανικά πανεπιστήμια δέχονται ένα μεγάλο αριθμό προσόντων σας , όπως αναγνωρισμένα πτυχία Α levels, το Baccalaureate και ελληνικές εξετάσεις. Τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια ζητούν και συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά ένα μεγάλο μέρος πολύ καλών πανεπιστημίων ζητούν μόνο το απολυτήριο Λυκείου. Ο βαθμός του απολυτηρίου εξαρτάται από τις απαιτήσεις εισαγωγής του κάθε πανεπιστημίου. Το μόνο επιπρόσθετο πράγμα που χρειάζεσαι είναι απόδειξη της ικανότητας σου να μιλάς την Αγγλική γλώσσα. Εμείς μπορούμε να σε προετοιμάσουμε  και να εγγραφείς σε μία τέτοια ακαδημαϊκή εξέταση στα αγγλικά, οι οποίες συνήθως πραγματοποιούνται κάθε δύο βδομάδες.

Εάν, ακόμα, κάνετε αίτηση σε κάποιο πανεπιστήμιο πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας, θα λάβετε προσφορές υπό όρους. Αυτό σημαίνει ότι εάν εξασφαλίσεις τη βαθμολογία που απαιτείτε ή παραπάνω, η θέση σου στο πανεπιστήμιο είναι εξασφαλισμένη.

Εάν κάνετε την αίτηση μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας σας, δε θα λάβετε προσφορές υπό όρους καθώς η θέση σας είναι εξασφαλισμένη και εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την επικυρώσετε.

Πότε πρέπει να κάνω την αίτηση;

Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις:

 1. Η καθορισμένη περίοδος (μέχρι τις 15 Ιανουαρίου)
  Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να επιλέξετε μέχρι πέντε προγράμματα σπουδών σε πέντε πανεπιστήμια και η αίτησή σας θα καταχωρηθεί και στα πέντε .Η καθορισμένη ημερομηνία λήξεως υποβολής αιτήσεων είναι για τα περισσότερα προγράμματα σπουδών στις 15 Ιανουαρίου αλλά στις 15 Οκτωβρίου  για την Οξφόρδη , το Cambridge και για τα προγράμματα σπουδών που αφορούν την ιατρική, την κτηνιατρική, και την οδοντιατρική.  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορείτε να δηλώσετε και στα πέντε πανεπιστήμια και το πιο πιθανό είναι να λάβετε προσφορές στην πρώτη σας επιλογή. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να  διεκδικήσετε μία θέση στις εστίες.
 2. Μετά την καθορισμένη περίοδο (μέχρι τις 30 Ιουνίου)
  Τo UCAS δέχεται   τις αιτήσεις μέχρι  το τέλος του Ιούνη. Παρόλο που το πλήρες φάσμα των μαθημάτων και τα πανεπιστήμια δεν είναι διαθέσιμα σε αυτό το σημείο, πολλές θέσεις εξακολουθούν να είναι σε προσφορά σε καλά πανεπιστήμια. Ακόμα, είναι πολύ πιθανό να διατεθούν θέσεις για τη στέγαση στις εστίες του πανεπιστημίου, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε. Εάν, ωστόσο, το θεωρείτε απαραίτητο, εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε ένα μέρος να μείνετε σε ιδιωτικές εστίες, σπίτια ή διαμερίσματα.
 3. Τελική περίοδος (από 15 Αυγούστου μέχρι 20 Σεπτεμβρίου)
  Η τελική περίοδος δηλώσεων ξεκινά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Βρετανικών εξετάσεων. Σε αυτό το σημείο η Stepping Stone  επεμβαίνει , καλώντας τα πανεπιστήμια για λογαριασμό σας , προκειμένου να σας εξασφαλίσουμε μία θέση στα υπόλοιπα μαθήματα. Η διαμονή στις εστίες δεν είναι εγγυημένη αυτή τη περίοδο, αλλά και πάλι ,εάν το κρίνετε απαραίτητο, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε ένα μέρος να μείνετε σε ιδιωτικές εστίες, σπίτια ή διαμερίσματα.

“Η όλη διαδικασία της εκπαίδευσης είναι να μετατρέψεις τους καθρέπτες σε παράθυρα”

Sydney Harris